1.6 Ordlista

Inom e-handel, precis som inom alla branscher, finns ett antal olika ord och begrepp som används flitigt, och som också kommer att nämnas i kursen. Här finns en lista på de vanligaste orden och uttrycken, tillsammans med en kort förklaring.

 

Trafik – Antalet besökare på din hemsida. Mäts i antal användare eller antal sessioner.

Användare eller besökare – Personer som besöker din hemsida, vid ett eller flera tillfällen. Baseras på vilken enhet som besöker hemsidan, så om en användare först kommer till sidan via en dator och sedan en mobil så räknas den som två olika användare.  

Sessioner. Antal besök på din hemsida. Varje användare kan besöka din sida vid flera olika tillfällen under en dag, det räknas då som flera sessioner men en användare.

Plattform. Den tekniska lösning du väljer att hantera din webbshop i. Plattformen hanterar dina produkter, dina kunder och hanteringen av själva köpflödet.

Konvertering. Andel av dina besökare som genomför en viss aktivitet, oftast ett köp. Om du har 100 besökare i din butik och 1 genomför ett köp så har du en konvertering (ibland kallat CR, Conversion Rate) på 1%.

Konverteringsoptimering. Ett sätt att förbättra och förenkla din sida för att öka konverteringen, så att fler genomför köp.

Snittordervärde (AOV, Average Order Value). Det genomsnittliga värdet på alla dina ordrar.

SEO, Search Engine Optimization, Sökmotoroptimering. Arbete man gör för att förenkla för sökmotorerna att läsa av din sida och därmed hamna högre upp i sökresultatet.

SEM, Search Enginge Marketing,  Sökmotormarknadsföring. Köpta annonser i sökresultatet.

Content marketing, Innehållsmarknadsföring. Marknadsföring som bygger på värdefullt innehåll och nyttig information för dina besökare.

Logistik. Den fysiska hanteringen av dina beställningar och paket, dvs hur paketet levereras från ditt lager till din kund.

3PL, Tredjepartslogistik.  En extern partner som hanterar ditt lager och din logistik. De sköter ofta om både lagerhållning, att packa ordrar samt att leverera paketet till ett fraktbolag, som sedan levererar till din kund.

 

< Tillbaka till kursinnehåll

Posted in Kom igång med e-handel.