Nu när du vet vem som är din kund och vilket problem du löser åt kunden är det dags för nästa stora fråga: Varför ska kunden handla just från dig? Vad skiljer dig från konkurrenten?
Precis som tidigare kan detta skilja sig väldigt mycket mellan olika branscher, typer av produkter och vilken typ av varumärke du vill bygga, och det är bara du som kan bestämma dig för vad som är rätt för just dig. Men återigen – det är en viktig fråga att fundera kring och kommer ligga till grund för många av dina kommande beslut.
Lågt pris
Att välja låga priser som strategi kan vara framgångsrikt, men med låga priser och låga marginaler så kommer det vara viktigt för dig att snabbt skapa stora volymer av trafik och försäljning om du ska kunna bygga en långsiktig verksamhet.
Bra service
Att vara bättre på service än dina konkurrenter är ett argument som många väljer. Vad kan det betyda för dig? Det finns många olika sätt att definiera service. En del säger att snabba leveranser och att svara på kundtjänstfrågor via mejl och chatt dygnet runt är bra service, andra anser att det handlar om att vara kompetent inom sitt område och hjälpa kunden med kunskap.
Expertkunskap
En annan, ofta framgångsrik, strategi är att bli expert inom ditt område. Det är då viktigt att du fokuserar på att bygga förtroende, och ett sätt att göra det är att dela med sig av sin kunskap. För dig kommer content marketing vara en viktig del, och det kommer vi prata mer om i avsnittet om Digital Marknadsföring.
Relation
Ytterligare ett sätt att särskilja dig från dina konkurrenter är att bygga en stark relation med dina kunder, så att de ser dig som sin kompis och gärna följer dina råd och tips. Det här ser man kanske oftare inom branscher som mode och skönhet, där det är viktigt för kunderna att känna sig bekräftade och trygga med att de väljer trendiga och “rätt” produkter.
Alla de här strategierna har såklart sina olika för- och nackdelar, och passar olika bra för olika branscher. Att satsa på att bli expert eller bygga relation är mer långsiktigt och kommer kräva att du lägger ner mer tid, medan att alltid vara billigast kan vara ett snabbare sätt att komma igång. Det är dock viktigt att du funderar igenom vad som passar dig bäst, och glöm inte att tänka på lönsamheten också (som vi kommer prata mer om i avsnittet om Ekonomi och Företagande.
Glöm inte att vara tydlig
När du har formulerat för dig själv varför kunden ska köpa från dig, glöm inte att tala om det för kunden! Det är så lätt att glömma det, jag ser det ofta på både nya och gamla sidor. Exakt hur du ska tala om det är svårt att ge ett enkelt svar på, men det kan handla om att skapa dig en “slogan” eller att du skapar utrymme på förstasidan till mer information om det du tycker är viktigt.
Ett annat vanligt misstag jag ofta ser är att det saknas en så kallad “call to action”, dvs en uppmaning till kunden att göra något. Det kan vara en knapp med texten “Köp nu”, “Ladda ner” eller “Anmäl dig här” – stort och tydligt så att man inte kan missa vad det är man ska göra! Du kan tycka att det känns övertydligt och att “man förstår väl att man ska handla i en webbshop”, men det skadar inte att vara övertydlig. Som besökare på en webbsida skummar vi ofta igenom sidan ganska snabbt, och om det då inte är tydligt vad sidan handlar om och vad jag förväntas göra, så kanske man snabbt surfar vidare till nästa sida.
Beroende på vilken strategi du har valt, och vilken typ av varumärke du vill bygga, så behöver du givetvis anpassa budskapet till detta. Om du jobbar med lågt pris så kan du vara väldigt tydlig med “Köp nu” och “Passa på”, men om du jobbar med dyrare och mer exklusiva produkter kanske det behöver tonas ner lite, men ofta kan du vara tydligare än vad du tror från början.