Att ha koll på ekonomin i sitt företag omfattar som du nog förstår vid det här laget flera områden, och den löpande bokföringen är en del av det.
Som jag nämnt tidigare, är det du som företagare som är ansvarig för din bokföring och det som redovisas till Skatteverket, Bolagsverket, osv – även om du tar hjälp från en redovisningsbyrå! Det är därför viktigt att du lär dig grunderna själv, så att du kan förstå vad det handlar om och ställa bra frågor till den byrå eller konsult du anlitar.
Därför kan det vara bra att börja med att göra sin egen bokföring från start. Det finns gott om material på nätet, olika kurser eller bra böcker för att lära sig. På Verksamt.se finns ett avsnitt om bokföring, och hos BL Info finns flera bra böcker om redovisning och bokföring.
När du sedan känner att du har lite koll, men inte längre har tid (eller lust) att göra allt själv kan du hitta en bra redovisningsbyrå eller konsult som kan hjälpa dig. Träffa flera olika, ställ lite jobbiga frågor och se till att du får bra svar och att de kan förklara för dig på ett bra sätt så att du lär dig och förstår. För som sagt – du kommer fortfarande vara ansvarig för bokföringen!
Bokföringsprogram
Det finns idag många lättanvända bokföringsprogram som du jobbar i helt webbaserat. Några av dem hittar du bland länkarna här nedanför, och de två vanligaste skulle jag säga är Fortnox och Visma. En del banker har också integrerat enklare bokföringssystem direkt i deras internetbank, och det kan också vara ett bra sätt att starta på.
https://vismaspcs.se/produkter/bokforingsprogram/visma-eekonomi-produkt
https://www.bokio.se/bokforing/
https://www.speedledger.se/bokforingsprogram
Integration till din e-handelsplattform
Det finns förstås också många sätt att automatisera delar av bokföringen och att integrera, eller koppla ihop, din e-handelsplattform med ditt bokföringsprogram kan vara ett sätt. Det är ofta inte något som behövs från start, men när försäljningen börjar öka kan det vara ett bra sätt att minska den manuella hanteringen.
Ett tips är därför att fundera lite på om du kommer behöva det längre fram, och titta på vilka bokföringsprogram och ehandelsplattformar som pratar med varandra. Det behöver inte vara avgörande för dig som startar helt från början, det går alltid att byta system längre fram (även om det ofta innebär lite extra jobb).