När det kommer till vilket sortiment du ska ha i din butik, så har du säkert redan en klar bild av vad det är du vill sälja. Men det finns ett antal saker att fundera kring när du bestämmer hur ditt sortiment ska se ut, även när du redan har en idé om vad du ska sälja.
Hur brett eller smalt ska ditt sortiment vara?
Om du satsar på att ha ett brett sortiment inom ett område, kräver detta en hel del i form av produkt- och lagerhantering, och kanske också ordentliga investeringar i inköp. Du behöver sätta dig in ordentligt i ditt område och veta vad kunden kan tänkas vilja ha, så att du kan vara säker på att erbjuda det i ditt sortiment. Om du till exempel jobbar med produkter till hundar och satsar på ett brett sortiment, då behöver du kunna täcka in allt som en hundägare kan behöva – allt från halsband till hundmat, och också anpassat till olika typer av hundar. Det ställer stora krav på dig som handlare, men du kan också nå en stor målgrupp som kan handla alla sina hundsaker på ett och samma ställe.
Att istället satsa på ett smalt sortiment kan i det här exemplet handla om att bara ha superdesignade och trendiga halsband till chihuahuor. Det är ett betydligt smalare område, där du lätt kan bli experten för den här målgruppen. Målgruppen är inte alls lika stor, men istället är det en tydlig målgrupp som kan vara lättare att nå än “alla hundägare”.
Trend eller långsiktighet?
Om du lyckas pricka in en ny trend som är på uppåtgående, så kan det ge en fantastisk försäljning – men ofta bara under en kortare tid. Det ligger ju i trendens natur att den är övergående, men det finns också en otrolig kraft i korta och starka trender. Kommer du ihåg fidget spinners? Under några månader så pratade alla om fidget spinners och du kunde köpa en uppsjö av varianter i massor av butiker, men nu är de inte lika populära längre. Om du som e-handlare vill hänga på en sådan trend gäller det att jobba supersnabbt, både med att köpa in produkten och att få igång en bra marknadsföring och annonsering. Om det inte går tillräckligt snabbt så riskerar du att stå med ett stort lager av en produkt som ingen längre är intresserad av att köpa, så att välja att hänga på trender är en stor risk men om du lyckas kan du tjäna bra med pengar på vägen.
En annan väg att välja är att tänka mer långsiktigt, att hitta bra produkter från bra och långsiktiga leverantörer som du kan bygga upp under en längre tid. Här finns mer tid och utrymme för att skapa bra innehåll, mer information till kunden och att bygga upp dig själv som expert på just de här produkterna. Det är ett arbete som tar lång tid och det kommer troligen dröja längre tid innan du når lönsamhet, men i gengäld kommer den lönsamheten vara mer stabil och långvarig.
Det här är två extremer och du kan såklart hitta mellanvägar och blandningar av olika strategier. Inget är mer rätt än något annat, det handlar bara om att du ska välja en väg och en strategi som passar just dig.
Kompletterande produkter?
Något som är lätt att glömma är att även sälja kompletterande produkter eller tillbehör till de produkter som är ditt huvudsortiment. Om du säljer ficklampor, se till att du även kan sälja batterier. Om du säljer kuddfodral, erbjud innerkuddar. Om du säljer yllekläder, sälj ett bra tvättmedel för ylleprodukter.
Vilket problem vill du lösa åt din kund?
När du funderar kring ditt sortiment är det bra att gå tillbaka till din strategi, som vi pratade om i avsnitt 2, och ta fram frågan kring vilket problem du löser åt din kund. Utifrån det svaret tror jag att du kan få många idéer kring hur du kan utveckla och komplettera ditt sortiment med fler produkter. Förutom att det kan öka din försäljning, så får du ju då också en mer nöjd kund då du har kunnat lösa problemet på ett ännu bättre sätt!
Inköp av produkter
När du nu vet vilket sortiment du ska jobba med, så är det ju bara att börja köpa in och bygga upp ditt lager, och nu behövs massa pengar att investera. Eller så kanske du inte behöver det. Det är lätt att tänka att det är så man måste göra, men just inom e-handel så finns det andra sätt att lösa detta och som nystartad e-handlare (eller företagare överhuvudtaget) är det, som vi ju pratat om tidigare, bra om du kan undvika att binda pengar i stora utgifter.
Sälj produkterna innan du har dem
Du behöver faktiskt inte ha tillgång till produkterna innan du börjar sälja dem. Jag har flera exempel på e-handlare som har börjat just så, de har satt upp en webbutik, lagt in produkter och när de har fått sin första order har de sprungit ut på stan till närmsta varuhus för att köpa produkten och sedan skickat den till kund.
Det här är naturligtvis varken en långsiktig eller lönsam strategi, men det är ett bra sätt att testa marknaden och se om någon är intresserad. När du sedan vet att intresset finns är det lättare, och mindre riskfyllt, att börja köpa in produkten från en leverantör. Det kan vara början på något stort, jag vet åtminstone ett bolag som började såhär och som idag omsätter många många miljoner.
Dropshipping
En annan lösning som är speciell just för e-handel är möjligheten att jobba med dropshipping. Dropshipping innebär att produkterna ligger på lager hos leverantören. När kunden sedan gör en beställning så köper du in produkten och leverantören skickar den direkt till kunden.
Fördelen med detta upplägg är att du kan ha ett brett sortiment utan att du behöver köpa in produkterna. Nackdelen är att leveranstiden kan bli lite längre, och du har inte kontroll på hela leveranskedjan mot kund. Det kan också bli flera olika leveranser för din kund, vilket kan påverka köpupplevelsen för kunden. Återigen handlar det om att väga för- och nackdelar mot varandra och hitta en väg som passar dig och dina kunder.
Bra avtal med leverantörer
Bra samarbete med sina leverantörer är viktigt för alla företagare, och när det gäller handel kan detta vara en avgörande pusselbit. Om du har bra avtal med din leverantör kring hur stora beställningar du behöver lägga, hur snabbt de kan leverera och hur lång kredittid du får i dina betalningsvillkor så kan det hjälpa dig att köpa in produkter med kort varsel och med lång kredittid så att du hinner sälja dem till kund och få in pengar på kontot innan du behöver betala fakturan till leverantören.
Det är inte alla leverantörer som ställer upp på detta, och som helt nystartad kan det vara svårt då ju leverantören inte vet om de kan räkna med att fakturorna blir betalda i tid. Men detta alternativ är ändå bra att tänka på, och när du har varit igång en längre period kan det kanske bli mer aktuellt för dig.
Undvik stora lån!
Som handlare är ofta produktinköpen den största investeringen, och den utgift som är svårt att komma ifrån. Men försök att tänka ett extra varv kring hur du kan lösa detta på ett kreativt sätt. Jag möter ofta nystartade företagare som säger att “bara jag hade mer pengar / om banken godkände lånet / om jag kunde hitta en investerare – då skulle allt lösa sig!”. Men min personliga erfarenhet är att man ofta kan hitta kreativa lösningar för att komma runt behov av pengar, speciellt som e-handlare och när det gäller produktinköp.