4.2 Produkttexter

På nätet är det extra viktigt att jobba ordentligt med sin produktinformation, både texter och bilder. I en vanlig butik kan ju kunden både klämma, känna och prata med personalen om de har frågor, men på nätet ska din produktsida svara på alla frågor. Detta ställer stora krav på tydlighet från din sida, men du har också mer utrymme och möjlighet att skapa information som hjälper kunden att ta ett bra köpbeslut.

Texter från leverantörer

Många leverantörer tillhandahåller texter och bilder om sina produkter, vilket är enkelt och tacksamt. Men mitt tips är att lägga tid på att skapa egna texter. Dels finns det ett problem utifrån ett sökmotorperspektiv om flera butiker har samma texter, men framförallt har du här en möjlighet att göra något som är bättre än dina konkurrenter!

Om du har många produkter kan det kanske kännas övermäktigt, men börja med dina viktigaste produkter. Sedan kan du fylla på med fler texter längre fram.

Sökord

Produkttexten ska naturligtvis i första hand beskriva produkten på ett bra sätt för kunden, men det är bra att tänka på vilka sökord som är viktiga för dig när det gäller sökmotoroptimering. Vi kommer prata mer om detta längre fram i kursen, men fundera kring vilka ord eller fraser kunden använder när de söker på din produkt, och försök få med de orden och fraserna i produkttexten.

Kundens frågor

Förutom att beskriva produkten, så ska din produkttext svara på alla frågor som kunden kan tänkas ha. Några vanliga frågor är dessa:

  • Storlek och mått
  • Material
  • Skötselråd
  • Leveranssätt

Du kan säkert komma på fler frågor som dina kunder kan ha om just dina produkter! Se till att besvara dem redan i produkttexten, det minskar risken att kunden letar efter svar någon annanstans.

Det kan ibland bli väldigt mycket information, och om det upplevs som alldeles för mycket information kan även det bli avskräckande för en kund. Försöka att strukturera upp informationen istället, för att göra det enkelt och överskådligt. Kanske kan du dela upp texten i olika stycken eller rubriker, eller länka till en annan sida där du har utförliga skötselråd eller storleksguider.

Kompletterande material

Ytterligare en fördel med webben är den mängd av kompletterande material du kan erbjuda kunden. Förutom informativa, välskrivna texter och bra produktbilder kan du också länka till andra sidor med mer information, göra instruktionsfilmer som visar hur produkten fungerar i verkliga livet eller lägga till nedladdningsbara dokument med alla detaljer kunden kan tänkas behöva.

 

< Tillbaka till kursinnehåll

Posted in Kom igång med e-handel.