4.3 Produktfoto

Produktbilderna är något av det viktigaste innehållet i en e-handel idag, och en stor möjlighet att skapa intresse hos kunden. Precis som med produkttexterna kan du ofta få färdiga bilder från din leverantör, men även när det gäller bilderna har du här en möjlighet att skapa en bättre upplevelse för kunden om du kan skapa ditt eget material.

Egen produktfotostudio

Att ta sina egna produktfoton behöver inte vara så svårt och komplicerat, och du kan faktiskt ta riktigt bra bilder med en enkel kamera eller till och med via din mobiltelefon! Det viktiga är att du har en bra ljussättning och en enkel bakgrund till produkterna, och det kan du åstadkomma med en enkel skrivbordslampa (gärna med en led-lampa som har kallt vitt ljus) och ett stort vitt pappersark som du kan använda som bakgrund. En sökning på Youtube ger dig gott om videos som visar olika sätt att skapa en enkel och bra hemmastudio. När du har en egen liten hemmastudio så kan du snabbt och enkelt ta nya och bra produktbilder när du får in nya produkter.

Det finns också enkla fotoboxar, kompletta med både bakgrund och lampor, som fungerar bra för mindre produkter, t ex på Netonnet eller Kjell & Co.

Olika bilder

Som jag nämnt tidigare är produktsidan det som ersätter kundens möjlighet att klämma och känna på produkten, och här är bilderna jätteviktiga. Det räcker alltså inte med en enda bild som visar produkten rakt upp och ner, utan ju fler bilder du har desto bättre. Det här är några varianter på produktbilder som är bra att ha:

  • Framifrån
  • Bakifrån
  • Detaljer (t ex ett blixtlås, en söm eller knappar som används)
  • Miljöbild

Tänk att bilderna ska ersätta kundens beteende i en butik. Om man ska köpa en väska så brukar man öppna och titta inuti, och man hänger den på axeln för att se hur lång axelremmen är. Försök att skapa bilder som ersätter det, en bild som visar hur väskan ser ut inuti, och en bild när den hänger på en person eller en skyltdocka.

Redigering av bilder

När du har tagit bilderna är det dags att redigera dem. Även om du har skapat en bra studio med bra belysning, så behöver bilderna ofta en snabb redigering i efterhand. Utan att bli alltför teknisk så hänger det ihop med hur kameran tolkar ljuset, och bilder tagna mot en vit bakgrund blir ofta lite grådassiga.

Detta är enkelt ljusterat och det finns flera enkla och bra verktyg för fotoredigering som inte kräver så mycket förkunskaper. Min favorit är Canva Photo Editor, som är enkel att använda. Två enkla saker som snabbt lyfter din bild:

  • Öka ljuset (Brightness)
  • Öka kontrasten (Contrast)

Om det behövs kan du också justera mättnad (Saturation). Om färgerna känns bleka kan du öka, om färgerna blivit för “stickiga” kan du minska mättnaden. Tänk på att bilden ska kännas så naturlig som möjligt, så undvik att ändra justera färger eller andra detaljer för mycket, syftet är ju att din kund ska få en så bra bild av produkten som möjligt.

I redigeringen kan du också beskära bilden så att den passar bra i din layout på hemsidan, t ex om bilderna ska vara stående, liggande eller kvadratiska.

Om du har tagit bilden med mobilen kan du ofta redigera bilden direkt i mobilen via någon fotoredigeringsapp.

Frilagda bilder

En “frilagd” bild är en produkt som ligger utklippt mot en vit bakgrund, där inga skuggor eller andra detaljer syns i bakgrunden. Det är ofta frilagda bilder som visas i produktlistningar i en webbshop, och sätter bra fokus på produkten. Om du vill jobba med frilagda bilder men inte själv har kunskap i hur man gör, finns det många olika tjänster på nätet som hjälper till mot en låg kostnad (ofta bara några kronor per bild). Googla på “cutout images” så hittar du många alternativ.

 

Produktfotografering är ett stort område som man kan prata länge om. Skulle du vara intresserad av en mer detaljerad kurs om produktfotografering? Mejla mig på info@ehandelskurser.com!

 

< Tillbaka till kursinnehåll

Posted in Kom igång med e-handel.