5.2 Gör det enkelt och tryggt för kunden att handla

När du väl har kommit så långt att du har en klar bild av din kund, du har ditt sortiment på plats och en webbutik som är klar att lanseras, då är det också dags att tänka på hur du kan förenkla för din kund att genomföra ett köp. Att kunden känner sig trygg i hur det fungerar i din butik och att du går att lita på är jätteviktigt.

Tydlighet med villkor, leveranser och returer

Det är viktigt att du är tydlig med villkoren i din butik. Hur lång är leveranstiden, vad kostar frakten, vilka regler gäller kring returer och reklamationer, och hur betalar jag? Det är frågor som de flesta besökare i en butik vill ha svar på och det måste vara enkelt att hitta svaren. Om du tittar runt i andra butiker så ser du säkert att många har symboler och korta texter om detta i sidhuvudet längst upp på sidan, och i sidfoten (längst ner på sidan) brukar du alltid hitta länkar till all detaljerad information om villkor, returer, leveranser, betalsätt osv. Det är förstås inte viktigt för alla kunder, och det är kanske inte så många som läser igenom dina köpvillkor i detalj, men de måste finnas där för de som vill veta mer!

Berätta om dig själv

Idag är det stor konkurrens inom e-handeln, och ett sätt att göra ditt företag och din butik mer trovärdig är att ha en sida som berättar mer om dig och varför du har startat den här butiken. Det behöver inte vara en hel uppsats och du bestämmer själv hur personlig du vill bli, men det här är ett bra sätt att bygga relation med kunden och kanske också ge dem ett par extra anledningar till att handla hos just dig och inte din konkurrent.

Att visa upp vem som står bakom, tillsammans med tydliga kontaktuppgifter och företagsuppgifter, skapar också trygghet för kunden – då vet man vem man kan kontakta ifall man har frågor eller om det skulle uppstå något problem med en order eller leverans.

Kundomdömen

Att jobba med kundomdömen kan också vara ett sätt för dig att skapa trygghet för din besökare, så att besöket går hela vägen till köp. Om man inte har hört talas om ett företag förut, och det är första gången man besöker en hemsida eller en webbshop, så kan det kännas en osäkerhet kring ifall det här företaget går att lita på. Att då kunna visa upp fina kundomdömen är ett bra sätt att skapa trygghet för din nya kund!

En annan anledning att jobba med kundomdömen är att det är ett sätt att fånga upp ifall det är något som inte fungerar som det ska. Om du får en missnöjd kund som skriver ett dåligt omdöme, så har du ju världens chans att hjälpa den kunden, lösa ett problem och på så sätt göra kunden nöjd! Min erfarenhet är att missnöjda kunder alltid blir extra glada, nöjda och återkommande om jag har kunnat hjälpa dem att lösa ett problem som de haft. Det kan dessutom vara ett sätt att upptäcka en del tekniska problem.

Till sist så är det också ett bra sätt att ge kunden uppmärksamhet, och få honom eller henne att bli sedd och bekräftad – vilket ju är en viktig del i att bygga en långsiktig relation med din kund.

Vi kommer prata mer om hur du rent praktiskt kan gå tillväga för att samla kundomdömen i avsnittet om Kundvård, men börja gärna fundera redan nu på hur du kan använda kundomdömen för att öka upplevelsen av trygghet i din webbutik.  

Konverteringsoptimering

Att jobba med konverteringsoptimering handlar om att utveckla din sida så att den blir så enkel som möjligt att handla på. Det kan handla om allt ifrån att förtydliga texter, att byta ordning på hur saker presenteras eller att förenkla kassaflödet. Det är ofta ett långsiktigt arbete och något som man kanske lägger mer fokus på när man drivit sin butik ett tag, men jag ville ändå nämna och förklara begreppet för dig redan nu.

Som nystartad är det viktigt redan från början att tänka i banorna “hur kan jag förenkla för kunden”? Var övertydlig i all information på hemsidan och be gärna en kompis titta på din hemsida för att se om de förstår allt eller har fler frågor och funderingar.

Ju mer du förenklar för besökaren att ta ett köpbeslut, desto oftare kommer de att gå från besökare till kund.

 

< Tillbaka till kursinnehåll

Posted in Kom igång med e-handel.