När kunden har lagt beställningen i din butik är det dags att packa och skicka paketet.
Leveranstider
Ofta pratas det om vikten av snabba leveranser inom e-handel. Och visst är det en viktig faktor, kunderna har idag höga förväntningar på leveranserna. Men som liten aktör är det inte så lätt att hålla samma nivå som de stora e-handlarna, och det tycker jag inte att du ska behöva göra hellre. Det är viktigare för kunden att de får tydlig leverans om när de ska förvänta sig sin leverans, än att den är framme redan dagen efter lagd order. Om de vet att paketet kommer inom 5 dagar så är det helt ok – och det blir ju en positiv överraskning om paketet kommer fram snabbare! Det kan givetvis finnas skillnader mellan branscher och målgrupper, men för de allra flesta är tydligheten viktigare än snabbheten.
Packa
Det är viktigt att du packar din vara noggrant när du skickar till kunden. Varan ska ju naturligtvis komma fram hel och ren, men du behöver också tänka på mått och vikt på dina paket då de påverkar priset. Det finns flera bra företag som är specialiserade på att erbjuda packmaterial för bl a e-handel, två av de större leverantörerna är Packoplock och Rajapack. Att ha kartonger eller påsar med eget tryck är både snyggt och trevligt, men brukar kräva att man beställer stora volymer av kartonger och man kommer väldigt långt med en standardkartong i brunt eller vitt med en klisteretikett eller stämpel på med din logotype.
Att kunderna får en trevlig upplevelse när de öppnar dina paket är också värt att tänka på. Några enkla tips är att slå in produkterna fint i silkespapper, att lägga med en trevlig handskriven lapp eller en liten extra gåva – kanske något som har med dina produkter att göra eller en liten godisbit. Det kostar några kronor extra och tar lite längre tid, men innan du har fått stora volymer kan det vara värt att lägga den tiden – det är här du kan särskilja dig mot de stora butikerna där allt plockas med robotar.
Skicka
Precis som med så många andra områden inom e-handel är logistiken en djungel med olika alternativ och faktorer att väga in. Skickar du bara inom Sverige eller Internationellt? Hur stora och tunga är dina paket? Hur ofta behöver du skicka?
Att börja med att hantera logistiken själv är ett bra sätt att få insikt i hur det fungerar. Du kommer snabbt att lära dig saker kring hur dina produkter ska eller inte ska packas för att hålla i leveransen, vilken typ av packmaterial som passar ditt sortiment, osv. Även om du längre fram kommer lägga ut logistiken på någon annan partner så är det bra att ha den här kunskapen.
När du är alldeles nystartad så kan Skicka Direkt från Postnord vara den enklaste tjänsten att börja med. Här kan du köpa fraktsedlar som du skriver ut på en vanlig skrivare och sedan lämnar du in paketen på valfritt Postnord-ombud.
När du efter ett tag börjar få lite större volymer kan det vara dags att kontakta någon av logistikbolagen för att få ett avtal. De vanligaste bolagen inom svensk e-handel är Postnord, DHL och Schenker. Som liten aktör kan det vara svårt att få bra priser, men det finns flera olika tjänster eller organisationer som har ramavtal med bättre prisnivåer. EDGE som drivs av Ehandel.se och Pluskontot är två exempel, men olika branschorganisationer kan också ha bra avtal.
Tredjepartslogistik
Om du inte vill hantera lager och logistik själv så behöver du inte göra det. Det finns gott om företag som erbjuder så kallad tredjepartslogistik, eller 3PL som det också kallas. Det innebär att du hyr in dig hos ett lager och så sköter de om lager och logistik åt dig.
En del anser att logistiken är hjärtat i varje e-handelsbolag och tycker att det är mer kostnadseffektivt att hantera detta själv, medan andra hellre vill fokusera på marknadsföring, försäljning och produktutveckling. Fördelen med 3PL är att du kan koncentrera dig på att driva försäljning, och att din 3PL-partner faktiskt är expert på att packa och skicka saker. Nackdelen är att du inte får samma kontroll på hur det packas (du kan t ex inte längre lägga personliga lappar i varje paket) och naturligtvis att det blir fler kostnader för bolaget.
Kostnaden varierar väldigt både mellan bolagen och beroende på storleken på ditt bolag, men i stora drag så brukar du betala en fast månadsavgift i form av hyllhyra (per hyllmeter eller antal pallplatser) och sedan ett pris per order/plock. Själva fraktkostnaden tillkommer sedan också, men ofta har dessa företag väldigt förmånliga avtal med de olika fraktbolagen då de skickar stora volymer.
Om du vill ta in offerter på 3PL så behöver du kunna svara på frågor som antal ordrar per månad, antal artiklar per order, antal artiklar som lagerhålls, genomsnittsvikt per order, hur ofta du får inleveranser från dina leverantörer, osv. Det kan också vara bra att undersöka om din tilltänkta 3PL-partner har erfarenhet av att jobba mot den e-handelsplattform du har valt att jobba med.
På Tredjepartslogistik.se kan du skicka offertförfrågan till flera olika 3PL-bolag. Några av de jag har hört gott om är Partnerlogistik, E-logistik, Dream Logistics och E-3PL. Om du googlar på tredjepartslogistik så kommer du hitta fler. Som vanligt gäller det att hitta en partner som passar dig och dina behov, och som du får en bra relation till. Logistiken är en grundläggande del inom e-handel som bara måste fungera, och ibland kan den ömsesidiga relationen och förståelsen vara viktigare än några extra kronor på priset.